S prostějovským pivovarem Axiom jsem se seznámil vloni na podzim na pivním festivalu v Praze. Část sortimentu jsem ochutnal na místě, další jsme příležitostně vzali do naší pivní lednice. Slovy klasika - Axiom naše zákazníky vyloženě zaujal, to nemohu říct. :-) Jasně, pivovar nepůsobí názvem a anglickými popisky ani trochu lokálním dojmem. Ani balení do třetinkových plechovek nepatří k tomu, co naši hosté vyhledávají. Když mě tedy na sklonku roku oslovil obchodní zástupce Axiomu, nic moc jsem od toho neočekával, ale na prezentaci a následné pozvání do pivovaru jsem ze zvědavosti kývl.
Pivovar našlapaný moderní technologií i lidé v něm na mě udělali velmi dobrý dojem. Pochopil jsem filozofii pivovaru, který se zaměřuje primárně na export. Duchovního otce dělá světově proslulý norský sládek Kjetil Jikiun, který je autorem všech receptů a dohlíží na kvalitu piva. Díky skvělé technologii i umu sládků jsou všechna piva, která jsem na místě ochutnal, i ta, kterými jsem dovybavil naši pivní lednici, senzoricky velmi čistá a byť jsou nefiltrovaná a nepasterovaná, tak pivovar garantuje jejich dlouhou trvanlivost. Balení v plechovkách navíc eliminuje negativní vliv světla a ve finále je velmi příjemné dát si pouze třetinku velmi dobrého piva a náležitě si ji vychutnat. Moje předsudky se tak rozplynuli a doufám, že i Vy dáte Axiomu šanci ať už u nás v lednici, nebo na plánovaném převzetí kohoutů. Snad Vás o termínu budu moci brzy informovat.
Závěrem bych Vám rád představil jednu pivně nepivní zajímavost z produkce tohoto pivovaru. Jedná se o nápoj Session Mead, který v překladu naznačuje, že se bude jednat o lehčí medovinu. Zapomeňte však na sladkou medovinu, tak jak jí znáte z Vánočních trhů. Před Vámi je voňavý, lahodný perlivý nápoj, který stojí na rozhraní mezi pivem, vínem a medovinou. Moravian Meadow byl uvařen ze 150 kg kvalitního lučního medu, štávy z nezralých hroznů z moravského vína odrůdy Svatovavřinecké, nepatrného množství sladu (uvedené EPM 15 % referuje k celkovému množství cukru před kvašením) a chmele aromatické odrůdy Huell Melon. Odkvašeno pivovarskými kvasnicemi a vyleženo v pivním tanku. Ve vůni med a bylinky. Chuť velmi svěží s lehkou kyselinkou, převládá med a bylinky. 8 % alkoholu je zde velmi dobře uschováno. Stavte se k nám pro něho včas, nebo Vám ho s ženou vypijeme. ;-)