První květnové okénko pivního sommeliera

První květnové okénko pivního sommeliera

V poslední době mě zaujala hned dvě zajímavá řemeslná piva. Tento nepravidelný sloupek bude tak vlastně dvouokénkem.

Jak už uvodní fotka napověděla, první pivo, které mě zaujalo, je světlý ležák z nedalekého Záhlinického pivovaru. Pivovar, ve kterém byla v roce 2016 obnovena tradice vaření piva po 95 letech, vaří velmi dobré tradiční české ležáky z vlastních humnových sladů. Jejich sortiment se mi jevil jako kompletní a proto, když mi sládek František Šmíd jejich novinku nabízel, přemýšlel jsem, co nového ještě mohli vymyslet. Pivo s názvem Originál je pivo s příběhem a slad je to, oč tu běží. Stupický staročeský, tak se jmenuje odrůda ječmene, která se u nás 60 let nepěstuje a Záhlinickým se ji podařilo namnožit z banky výzkumného ústavu a připravit z ní slad. Vím, že pěkný příběh ještě nezaručuje dobré pivo, proto jsem se velmi těšil až ho budu moci ochutnat. Po otevření lahve mi pivo zavonělo tak, že mi připomnělo dětství, kdy jsem chodil do hospody se džbánem a tajně jsem upíjel. Příjemná asociace. Pivo je výrazně kalné, ve vůni kvasnice a lehké ovocné tóny. Chuť plná s pozvolně nastupující výraznou hořkostí, která je velmi příjemná a láká k dalšímu napití. Skvěle vybalancované pivo. Příběh má šťastný konec a doufám, že bude s dalšími várkami pokračovat.

Druhé pivo - tmavý ležák z pivovaru U Fleků netřeba dlouze představovat. Jediné pivo, které vaří jeden z nejstarších a nejznámějších, v dnešní terminologii, minipivovar v ČR. Díky současné situaci k dispozici v naší pivotéce. Až při psaní těchto řádků jsem si uvědomil, jak nám to dnes k sobě pasuje. Bude i toto pivo stejně dobré jako jeho příběh? Řekl bych, že je ještě lepší. Tmavá piva jsou u nás trochu neprávem upozadňována, často jsou vnímána jako piva sladká. To samozřejmě nemusí být a také není vždy pravda. A Flekovský tmavý ležák je tím správným vzorem. Plné třináctistupňové pivo ovšem s překvapivě nízkým alkoholem (4,6 %), s bohatou sametovou pěnou, je v chuti suché s velice komplexní sladovou linkou. Káva, hořká čokoláda, švestky, lehce oříšky a karamel. Skvělý zážitek! Na zdraví a dej bůh štěstí všem pivovarským v této těžké době!

Zpět na blog