Restaurace Radniční sklípek Kroměříž

Kvalitní gastronomie

To, co děláme, nás baví

Dobrá restaurace není jenom o kvalitních surovinách. Je to zejména spousta tvrdé práce. Nás ta práce baví a chceme, aby to u nás bavilo i Vás.

Kvalitní gastronomie

Naše gastronomie je jednoduchá. Necháváme vyniknout hlavní suroviny a nepřebíjíme je žádnými kořenícími přípravky a umělými ochucovadly. Vsázíme na osvědčené české recepty a kvalitní čerstvé suroviny, které upravujeme pomocí moderní technologie. To hlavní jsou však šikovné ruce a láska našich kuchařů.

Skvěle ošetřené kroměřížské pivo

Zachlazené sudy, každý týden sanitované pivní cesty a trénované usměvavé výčepní, které kroměřížská a další regionální piva čepují vždy do čistých, studených a mokrých sklenic. Kroměřížská piva si u nás můžete koupit i balená s sebou.

Arcibiskupské zámecké víno

Mešní víno z místních sklepů je celorepublikově unikátní. U nás můžete na deset vzorků ochutnat po skleničce a další v sedmičkách vypít, nebo si je koupit domů.

Rychlá a příjemná obsluha

Nikdo nemá rád čekání. Zvlášť, když je žíznivý nebo hladový. Našim receptem je kvalitní příprava před zahájením provozu, rychlé předaní objednávky od hosta na bar a do kuchyně pomocí mobilních technologií a týmová spolupráce.

Sehraný tým

Páteř kuchyně tvoří tři kuchaři. Polední menu s láskou a poctivostí vaří Marcelka. Výdej obědů a odpolední vaření má na starosti Alča – velice precizní kuchařka a někdy také dobře slyšitelná. :) Na protisměně je David, který do naší kuchyně vnáší potřebný fortel. Náš stálý kuchařský tým před sezónou posílili dva naši odchovanci – Terka s Patrikem. Ti mají na starosti přípravné práce a catering. Zapomenout nemůžu ani na Lídu, Zdenu a Romču, které pomáhají s obědy a pak mají na starosti ty nejméně oblíbené kuchyňské práce. V sezóně nám v kuchyni ještě pomahají Peťa, Kamča a Jindra.

V první linii se vždy usmívá moje sestra Evelin – republiková vícemistryně v čepování piva a hlavní podnikový hecíř. Na protisměně tým vede milá a elegantí Jitka s úžasným číšnickým přehledem. Ranní přípravu a zejména obsluhu obědů má na starosti Žanda. Od sezóny 2016 s námi spolupracuje celý tým skvělých brigádnic – Kája, Denča, Natka, Nelča, Dáša a Šárka, které letos posílily Nikča, Saša a Kristy.

No a já? Já jsem Filip a někdy jsem v kuchyni, častěji na place, sem tam u počítače. Takže teď už nás znáte. To jsem my – Radniční sklípek (fotku našeho týmu brzy dodáme).

Naši dodavatelé

Naší chloubou je hovězí maso, které zpracováváme podle principu "od čumáčku po ocásek". Dodává nám ho biofarma Rampuše v Orlických horách a zpracujeme vždy celou jalovičku. Jalovičky preferujeme kvůli lepšímu tukovému krytí a tudíž větší šťavnatosti masa. Maso zraje 3 týdny ve visu a potom ještě nějaký ten týden ve vakuu než ho všechno zpracujeme.

Skvělé jehněčí nám dodává biofarma Rudimov, čerstvé vepřové z českých chovů společnost Jatka Lešany a kuřecí maso máme od firmy Raciola z Uherského Brodu.

Na brambory a cibuli využíváme místního pěstile pana Vincence a v sézoně se nám daří sehnat i krásnou chutnou zeleninu od místních pěstitelů. Máslo, čerstvou smetanu a některé sýry odebíráme z mlékárny ve Velkém Meziříčí.

Kroměřížské pivo nám dodávají 1. selský pivovárek a Pivovar Kroměříž a v neposlední řadě je naším významným partnerem již zmíněné Arcibiskupské zámecké víno.

Společenská odpovědnost

Jsme si vědomi toho, že i malá rodinná firma lecos může a zmůže, tak se podle toho snažíme chovat. Pečlivě třídíme odpad, nepoužíváme papírové ručníky a snažíme se snížit i naši uhlíkovou stopu. Omezili jsme prodej nápojů v lahvičkách, nabízíme kvalitní kroměřížskou vodu, kterou sami filtrujeme a z nealka akcentujeme nabídku námi připravených limonád. Rádi také podporujeme různé kulturní a charitativní akce.

Můj podnikatelský příběh

Filip & Jirka – majitel a šéfkuchař restauraceV našem oboru se pohybuji od svých patnácti let. Zkušenosti jsem sbíral jak teoretické na střední a později vysoké hotelové škole, tak praktické na všemožných praxích, kurzech a zahraničních stážích.

Po studiích mě vítr zavál do Kroměříže, kde jsem začal realizovat sen o vlastním podnikání. Obyklá klišé praví, že všechny začátky jsou těžké. Nevěřil jsem, kolik je na tom pravdy. Za velké podpory manželky a jejích rodičů jsme v červnu 2010 otevřeli Radniční sklípek. Zavedenou restauraci na jednom z nejlepších míst v Kroměříži, avšak s velmi špatnou pověstí a starým a nevyhovujícím vybavením.

První zima byla velmi krutá, ale s přicházející sezónou se karta začala obracet. Z vydělaných peněz jsme postupně vybavovali kuchyň, zařídili letní zahrádku a částečně zrenovovali restauraci. Rovněž jsme se rozhodli rozšířit naši pivní nabídku a restauraci směřovat v trendu malých pivovarů. Nenechali jsme se zlákat penězi velkých pivovarnických skupin a do pivní technologie jsme investovali vlastní prostředky.

V mém podnikání mě začala pomáhat i má sestra Eva a střídavě i můj kamarád a největší gastroparťák Jirka (tč. na zkušené na Novém Zélandu). S prvními podnikatelskými úspěchy začaly přicházet nabídky na provozování dalších restaurací. Dlouho jsem koketoval s nabídkou prostor v nově rekonstruované vile u nemocnice.

Nakonec jsem kývl až na nabídku Pivovaru Kroměříž, provozovat jejich pivovarskou hospůdku U Mincovny. U toho jsme si s manželkou zkusili i provoz přiléhlého hudebního prostoru Slady. Oba projekty neskončili podle našich představ, ale byla to velmi cenná zkušenost. Jsem rád, že jsem si to vyzkoušel a teď už opět sedím pouze na jedné židli a všechny další nabídky s klidným svědomím odmítám. Věnuji se tak naplno Radničnímu sklípku a jelikož mám šikovný tým, tak mi zbývá i více času na manželku a mé krásné tři děti.

Měšťanský dům u radnice v Kroměříži

V Měšťanském domě (někdy označovaném jako Starý šenkovní dům) u radnice se v roce 1612 připomíná měšťan Lukáš Ouštěcký. V roce 1661 jej koupil biskupský obroční písař Jakub Zubřický a jeho vdovu Marianu si potom vzal dobrodružný biskupský mincovní vardajn (zástupce mincmistra odpovědný za provoz mincovny) Šimon Ondřej Sinapi.

V roce 1770 koupil za 4000 zl. r. dům obchodník se železem Jiří Rösner. Dědictví po něm převzala jeho jediná dcera Terezie provdaná za Františka Pípala. V roce 1872 koupil dům poslední německý purkmistr města dr. August Benesch, dal zdvihnout nad průčelí balustrádu se čtyřmi múzami podle návrhu architekta Gustava Meretty. Od roku 1893 vlastnil dům advokát dr. Alois Kusák, redaktor a vydavatel místního útočného časopisu Velehrad. Roku 1899 byl exekučně prodán konfekcionářovi a obchodníkovi Leopoldovi Stránskému.

Od roku 1939 v tomto domě žil a zde také zemřel historiograf města František Václav Peřinka. Generální renovace domu byla provedena v letech 1963–64, kdy byl přebudován i suterén domu a místo obchůdků, zde byla otevřena Valtická vinárna Zlatý kohout. Po krátkém zhoupnutí, kdy vinárnu vystřídala Jarošovská pivnice, se z „Kohouta“ stala sběrná provozovna, kdy zde končili všichni místní flamendři.

dobová fotografie měšťanského dobu

V roce 1990 se poprvé objevil název Radniční sklípek, kdy byla vinárna první zprivatizovanou provozovnou RaJ. Byly zde pořádány taneční večery, posezení u cimbálu a jiné akce, které se staly velmi oblíbenými. Nicméně doba si žádala rozšíření služeb a tak přišla v roce 1992 náročná rekonstrukce, aby v roce následujícím byla otevřena nově vyvařující provozovna.

Nastala zlatá dekáda Radničního sklípku a restaurace byla vyhlášená v širokém okolí. V roce 2004 byla restaurace dána do podnájmu, ovšem kvalita ustrnula a podnájem musel být ukončen. Během zimy roku 2009 proběhla vnitřní oprava se záměrem vinárenského stylu provozu bez kuchyně. Zákazníci si však již zvykli na vyvařující restaurace a tak v létě roku 2010 provozovnu převzali manželé Jandovi, aby navázali na zašlou slávu Radničního sklípku.


Provozní doba

Pondělí–čtvrtek 10.00 – 22.00
Pátek 10.00 – 0.00
Sobota 10.00 – 0.00
Neděle 10.00 – 18:00

Dnešní menu

Polévky:

Hovězí s játrovou rýží (1, 3, 9)
Kuřecí s masem a nudlemi (1, 3, 9)

Kuřecí steak v jogurtové marinádě s česnekem (120 g)

salát z červené řepy s křenem, pita (1, 7)
Cena: 105,- Kč

Vepřová játra na cibulce (120 g)

rýže (1, 9)
Cena: 95,- Kč

Bramborák plněný kysaným zelím (300 g)

(1, 3)
Cena: 95,- Kč

Nabídkový stůl:

  • celý pečený losos na bylinkách
  • brambory, rýže, salátový bar
Czech Specials

Radniční sklípek je certifikovanou restaurací v projektu Czech Specials.

Asociace hotelů a restaurací České republiky

Radniční sklípek je členem AHR.

free wi-fi hotspot

Pro hosty restaurace máme bezdrátové připojení (Wi–Fi) zdarma.


Akceptujeme tyto platební karty a stravenky:

Akceptujeme tyto platební karty a stravenky (stravenky přijímáme pouze v pracovní dny na platbu poledního menu): VISA, VISA Electron, Maestro, MasterCard, American Express, JCB cards, Diners club, Ticket Restaurant, Gastro pass, Chéque Déjeuner

Stravenky přijímáme pouze v pracovní dny na platbu poledního menu.



Všechny osobní údaje poskytnuté na stránce www.radnicnikm.cz, zejména e-mailová adresa, jsou považovány za důvěrné a budou využity pouze pro potřeby restaurace Radniční sklípek Kroměříž za účelem zasílání denních menu, speciálních akcí a nabídek a nebudou poskytnuty třetím osobám. Na základě výzvy je možné osobní údaje odstranit z databáze Radničního sklípku.